Mindig időben érkezünk!

E-mail

hello kukac kesok.hu

Mobil

+36 20 977 8494

Iroda

Érd, Riminyáki út 7, 2030

Mindig időben érkezünk!

Gyors hívás: +36 20 977 8494

Az Alkotmánybíróság ítélete az autósok számára döntött!
2021.11.17.
Téma: Jog

Cégünk több évtizedes tevékenysége során több alkalommal is mentett vadkár miatt sérült autót. Ilyen esetekben – mint a novemberi időszakokban jellemzően – sokszor nem az autós hibája a baleset bekövetkezése, de az általunk mentett autóban jelentős kár következett be. 

A későbbiekbena karosszériás, a szerelő olyan kárösszeget is megállapíthat, amikor a tulajdonos a szívéhez kap.

Az Alkotmánybíróság egy hete hozott egy fontos ítéletet, megváltoztatva a korábbi első- és másodfokú bíróság ítéletét. A döntés egy konkrét esetet vizsgált, amely precedenst teremthet más hasonlóan szerencsétlenül járt autósok számára.Az ominózus eset során egy szarvascsorda haladt el az úton az állatok közeledtére megálló autós mellett. Azonban az egyik szarvas nekiszaladt a gépjármű oldalának, amelyben jelentős kár keletkezett.

A gépjármű oldala háromszázezer forint mértékben sérült a szakértő megállapítása szerint, és az említett útszakaszon a kihelyezett, vadakra figyelmeztető táblák nem voltak hatályosak. Bár a Galgaguta környéki úton két ilyen tábla is ki volt helyezveezek az említett útszakaszra nem vonatkoztak. A károsult autós meg akarta térítteteni a kárát a vadásztársasággal, aki arra hivatkozva mondott nemet, hogy abban az időben vadászati tevékenységet nem folytattak. Az állatok mozgására érdemi ráhatásuk más esetekben pedig nincs.

Az Alkotmánybíróság azonban így foglalt állást:

„2014. március 15. napja előtt és 2015. május 5. napjától kezdődően a jogszabályi rendelkezések végeredményben azonos módon rendezték a vad által okozott kár megtérítésének kérdését: ha a károkozás egyik félnek sem volt felróható, az érintettek a kárukat maguk viselték. A köztes időszakban (így 2015. február 24. napján, a jelen alkotmányjogi panaszra okot adó ügy alapját képező baleset idején is) hatályos jogi szabályozás azonban a fentiektől eltérően rendelkezett, és a vadászatra jogosultra telepítette a kárt.”

Óvatosan közlekedjünk novemberben!

Ha vad által okozott közúti baleset miatt mentésre, szállításra van szüksége, hívjon minket!